Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Een opname dag

Hoe ziet een opname dag “te land, ter Zee en in de Lucht” eruit?

Een opnamedag bijwonen is iets heel speciaals. Je zult ervaren dat alles vooraf buitengewoon is voorbereidt en ter plaatse goed wordt geregisseerd.

Dubbel controleren.

Als je deelnemer bent aan een de onderdelen krijg je ruim van te voren een brief toegestuurd met alle nog resterende informatie.  Hierin staat bijvoorbeeld op welke locatie de opname plaats vindt, hoe laat je verwacht wordt,  een route beschrijving en een parkeerkaart. Je televisiedebuut begint meestal s ’ochtends al vroeg in alle stilte, te beginnen bij het inladen van je bouwwerk. Een tip is om alles tweemaal te controleren. Als je op een opnamelocatie staat en je hebt een belangrijk constructie deel of speciale kleding vergeten mee te nemen is dat zeer vervelend. Voorkomen is dus beter dan genezen. Neem je de constructie mee in een aanhanger? Vergeet dan niet dat je daarmee maar 80 km/uur mag rijden. Ik had dat in alle haast éénmaal vergeten en dat kostte mij in totaal  €290.- (heen- en terugweg bij trajectcontrole)  Vertrek daarom altijd op tijd.

 

Aankomst

Zodra je arriveert in de plaats waar de opname zal plaatsvinden, zul je vaak  bordjes met de tekst  “deelnemers TLTZ” of iets dergelijks aantreffen.  Je bent dan al bijna op de plaats van bestemming. Als je die verwijzing volgt, bereik je snel de eindbestemming. Voor de plaats waar alle voertuigen worden opgesteld, staan medewerkers die je naar de parkeerplaats voor deelnemers  verwijzen. Daar laadt je het bouwwerk uit en plaatst de meegezonden parkeervergunningkaart achter de voorruit.

Vanaf 08.00 uur is het mogelijk om je in te checken. Dit doe je bij de deelnemers inschrijving. Deze incheckbalie vindt je in de directe omgeving van de opnameplaats. Je zult daar de persoon of personen aantreffen waarmee je al  in een eerder stadium schriftelijk of persoonlijk contact heb gehad. Je geeft daar aan dat je aanwezig bent.  Jouw inschrijf formulier wordt dan  gecontroleerd op volledigheid. Als alles correct en volledig is ingevuld, ontvang je een definitief deelnemers formulier. Hierop vul je de definitieve deelnemers namen in en de vereiste handtekeningen.

Je krijgt daarop een enveloppe uitgereikt met daarin een deelnemers informatie boekje, een startnummer en consumptiebonnen. Met dit pakket en je voertuig ga je naar de opstelplaats van de deelnemers.

In de rij en wachten voor de technische keuring

Na het inschrijven breng je het voertuig naar de opstelplaats van de deelnemers. Daar worden alle deelnemende voertuigen op nummervolgorde opgesteld. Voor elke deelnemer is er dus een plaats gereserveerd. Daar waar jouw nummer op de grond staat aangegeven zet je het neer.  Dan is het wachten op de technische keuring.  Bij de technische keuring worden twee dingen gecontroleerd;

1 Op het naleven van de reglementen. Om er voor te zorgen dat elke deelnemer evenveel kans heeft op de overwinning worden vastgestelde hoogte, breedte en lengte maten, totaal gewicht en maximale aantallen wielen gecontroleerd. Ook wordt er gekeken of er verboden aandrijftechnieken of constructies zijn toegepast. Indien dat het gevold is volgt diskwalificatie.

2 Veiligheid bij deelname. Met de veiligheid van de deelnemers wordt niet gemarchandeerd. Als het keuringsteam van mening is dat er van mogelijke onveiligheid sprake is, zal dit ter plaatse moeten worden aangepast. Is dat niet het geval of mogelijk dan is deelname uitgesloten. Elke deelnemer is op de hoogte van alle specificaties. Deze worden na de schriftelijke bevestiging van deelname aan het betreffende onderdeel persoonlijk  toegezonden. “Ik wist het niet”is dus geen geldig excuus.

TLTZ evenementen-arts Puck Hulstaert en Nienke van Dalen maken al jaren deel uit van de technische keuringploeg. Het is mogelijk dat er tijdens deze keuring al een cameraploeg opnamen maakt en eventueel met een interview, Is de uitvoering geheel uitgevoerd volgens de  reglementen dan krijg je daarna ruim de tijd om rustig rond te lopen en andere creaties te bewonderen. Had je de reglementen niet goed gelezen en moest je, naar aanleiding van de keuring, nog het e.e.a. aanpassen, dan heb je nog even te tijd.

Aanvang opnamen

Meestal begint de opname tussen 12.00 uur en 12.30 uur. Elke team of deelnemer gaat dan één voor één, via een steile helling naar het startpodium. Voordat je het startpodium op mag gaan krijg je een rode- of blauwe veiligheidshelm en een zwemvest uitgereikt. Elke deelnemer is verplicht deze bij deelname te dragen. Ook zal er een drijver aan je voertuig worden gekoppeld. Mocht je te water geraken dan zorgt de drijver ervoor dat de duikers je creatie weer snel kunnen vinden en bergen. Zodra het voertuig is “geborgen” mag de volgende deelnemer naar het startpodium gaan. Aan het begin van de helling staat een monitor. Hierop kan de medewerker zien hoe ver het staat met de opname op het startpodium en je op het juiste moment richting podium dirigeren. 

Interview

Ron Boszhard de presentator, begint de opname altijd met het vragen aan het publiek om te gaan juichen als hij de naam van de locatie noemt. En elke week doet het publiek dat met veel overgave.  Elk programma onderdeel begint nagenoeg met dezelfde intro en krijgt de kijker een korte uitleg van het spelonderdeel. Daarna zal de eerste deelnemer snel op het podium verschijnen.

Als je geluk hebt, krijg je op het podium een “diepte interview” met Ron. Een moment waarop natuurlijk elke deelnemer hoopt. Mocht er geen interview worden afgenomen, dan zetten de productiemedewerkers jouw creatie klaar bij de startlijn. 

Als je boven op het startpodium staat, realiseer je pas wat andere je hebben aangedaan (als je stiekem bent opgegeven), of dat het toch wel iets steiler is dan vooraf ingeschat voor de buis.

Het is ook mogelijk dat je Angela Esajas tegenkomt in de rol van co-presentatrice. Ze doet backstage verslag. Als je de bel hebt gehaald, de streep gepasseerd of zo dicht mogelijk voor de streep tot stilstand kwam,  vangt ze je na afloop meteen op, droog of nat. Samen met jou bekijkt ze de even daarvoor verreden rit terug. Hoe heb je het ervaren en ging het zoals je vooraf had ingeschat?

Honderdste van seconden

Als je van het podium staat lijkt het allemaal eeuwig te duren. Na enkele seconden zwem je als drenkeling tussen de overblijfselen van je bouwwerk, of hang je aan de bel om deze te luiden. Het verschil in eeuwige roem of een saai verder leven wordt soms bepaald door een verschil van honderdste seconden. Als je in het water dobbert zullen leden van de duikbrigade je in hun reddingsboot hijsen en je naar de kant varen al dan niet droog of nat. Een levensgrote hijskraan haalt vervolgens jouw bouwwerk uit het water. Op de kant aangekomen maak jij de keuze ; je creatie gaat de grofvuilcontainer in of mee terug naar huis. 

 

 

Winnaars


Omstreeks 16.30 uur is meestal de spelopname afgerond. Dan worden de  prijswinnaars van de originaliteit, snelheid en de pechprijs uitgenodigd op het podium door Ron Boszhard.  De vakjury, onder leiding van Johan Vlemmix en een voormalig originaliteit prijswinnaar, reiken dan de prijzen uit. Natuurlijk ontbreken daarbij de champagne en bloemen niet. Direct na de prijsuitreiking nodigt Ron de kijkers thuis uit om volgende week weer vooral te kijken naar een nieuwe aflevering van “te Land, ter Zee en in de Lucht”. Als de prijsuitreiking is afgelopen verdwijnt het publiek en is er nog maar weinig over van de enorme drukte op de opname locatie. Terwijl iedereen nog gezellig napraat, beginnen de decorbouwers alweer met het afbreken van het podium en worden de honderden meters dikke kabels en snoeren weer opgerold.  Op het parkeer terrein zijn de laatste deelnemers dan nog druk bezig met het opladen van het voertuig om vervolgens huiswaarts te keren.  Een drukke en lange, maar vooral gezellige dag. Vanaf nu weet je wat er allemaal komt kijken om een uur “te Land, ter Zee en in de Lucht” te realiseren. 

Beroemdheid en Kikken

Natuurlijk schrijf je een leuk kort stukje over je deelname aan het programma “te Land, ter Zee en in de Lucht” voor de plaatselijke of regionale krant.  Voeg daarbij een prachtige foto waarop je zelf te zien bent samen met Ron Boszhard of Angela Esajas. Vermeldt daarbij altijd je naam en telefoonnummer waaronder je te bereiken bent. Stuur dit zo snel mogelijk na afloop van de opname op naar de redactie en geef aan op welke datum, tijd en zender het wordt uitgezonden. Plaatsing bijna altijd gegarandeerd. Zorg altijd zelf voor je eigen PR.

Op het moment dat je in beeld zal verschijnen klopt je hart in je keel en sta je versteld van je eigen kunnen en lef. Dat is pas kikken. De hele straat, vrienden,  familie en collega’s, ze hebben het allemaal gezien of gelezen. Ze zullen je er veelvuldig op aanspreken dat jij nu toch deelnemer was. Ben jij ook eens even de belangrijkste tv persoonlijkheid uit de straat. Zeker weten dat je het volgend jaar weer gaat proberen voor een nog snellere tijd, of nog  origineler ontwerp.  Gewoon volgend jaar dus deze site weer bezoeken voor alle informatie.


Deze website is mogelijk gemaakt door VIPWebdesign Houten. No nonsense webdesign!

Op alle teksten en/of beelden van deze website is het copyright © van toepassing.
Zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming Evert de Graaf is gebruik, ongeacht in welke vorm, verboden.