2004 Fiets m’dr in, Hoog en Droog en Tobbedansen
Fiets m’dr in
De historische stadsmuur van Amersfoort (zie 2003 Tobbedansen) was voor dit jaar het decor voor Fiets’m d’r in. Het onderwerp dat hiervoor was gekozen was “UMC clowns”. Hoe kun je zieke kinderen in het ziekenhuis, hoe oud ook, weer even laten lachen en alle ellende laten vergeten. Dus werd een fiets geconstrueerd met twee “evenwichtsclowns”.
Een act is geslaagd als kinderen er om lachen. Daarom werd er het nodige aan de fiets veranderd. Bij aankomst werd de fiets gecontroleerd op veiligheid door het medisch team Puck Hulstaert en Nienke. Van de fiets was het voorwiel vervangen door een houten wiel. Ook was door de hoogte van de staande clown achterop het in evenwicht fietsen buitengewoon moeilijk. Clown Slimani had speciaal zijn onzichtbare hond meegenomen. Gelukkig ging alles fout en werd het daarom een succes. Nog voor de start van de opname bleek de achterband lekgeraakt te zijn. Dan maar fietsen met een lege achterband waardoor het sturen helemaal onmogelijk werd. Het gevolg was na 10 meter een ferme duik regelrecht het modderwater in.
Maar …met veel applaus van de op de kade zittende kinderen. Wellicht kunnen de zieke WKZ kinderen bij de uitzending straks ook met veel plezier onze verrichtingen gadeslaan. Hopelijk wel in een slappe lach door de onzichtbare hond van Slimani of de megaduik. Presentator Bert Kuizenga nam voor het startschot ruim de tijd om de UMC gasten het een ander te vragen over het voertuig en de onzichtbare hond. Oud deelnemer en thans vaste starter van het programma, Johan Fleminx, poseerde na afloop nog even met het “verzopen stel”.
Bron Evert van de Veer
Bron Paul van den Hoeven
Hoog en Droog
Voor het onderdeel Hoog en Droog hebben de UMC bouwers zich laten inspireren door Toetanchamon. Op de foto’s de eerste stappen op weg naar de wederopstanding van Toetanchamon. Nita Nieboer schilderde op onnavolgbare wijze zijn twee onderdanen. De rest van het bouwsel kwam, net als zijn ontdekking in 1922, pas na heel veel inspanning en vele weken later gereed.
Met een replica van de dodentroon inclusief de mummie van Toetanchamon, presenteerde de bouwploeg zich bij de Hoog en Droog opname locatie. Ditmaal was gekozen om voor de originaliteit prijs te gaan. Hiervoor was heel, heel veel uit de kast getrokken. Zelfs de aanwezige hoogwaardigheids bekleders die de ontknoping begeleidden waren uit het Sahara zand opgerezen en in Egyptische kleding gehuld. Nadat het masker van de farao op het startplatform was afgedaan onthulde hij het zo lang bewaarde geheim. Hij bleek al 1300 voor Chr. op zijn gouden troon de hiërogliefen afbeeldingen land, zee en lucht te hebben staan. Hij was dus de echte grondlegger van het “Te land, ter zee en in de lucht” spektakel. Vervolgens ontdeed hij zich van zijn windsels door zich via een ingenieuze constructie te laten afrollen. Helaas kwam hij niet tot de bel. Halverwege de draden was zijn evenwicht zoek en gleed van de draden af. De jury was ondanks de niet echt succesvolle afronding van mening, dat de ploeg in aanmerking kwam voor de originaliteit prijs. De eerste originaliteitprijs in 18 jaar UMC deelname. Bij de afsluiting van het programma werd op het podium het kampioensfeestje gevierd met veel gejuich, spuitende champagne en bossen gele bloemen. Presentator Bert Kuizenga gaf aan dat het na 18 jaar deelname toch wel eens tijd werd dat het UMC deze prijs won. En dat was gebeurd dankzij de onthulling van het geheim van Toetanchamon 3304 jaar na zijn dood.
Tobbedansen
In Culemborg sloot de UMC ploeg met Tobbedansen het uitermate succesvol seizoen “te land, ter zee en in de lucht” af. Hierna stond de teller van deelname stil op 57 maal. Voor aanvang werd de constructie gecontroleerd op veiligheid door Puck Hulsteart en Nienke van Daalen. Ditmaal was niet gebouwd voor de originaliteit- maar wel voor de snelheidsprijs. Om de eenvoudige tobbe toch wat kleur te geven was het groen geschilderd en met wat planten uitgedost. André Overeem was ditmaal niet alleen medebedenker maar ook weer eens teamgenoot. Voor hem alweer de 8e maal in 18 jaar tijd. De originaliteitsjury bestond ditmaal uit Ron Boszhart en Johan Vlemminx. Zij beoordeelden het voertuig, het scoorde natuurlijk laag op originaliteit. Voor de start blikte presentator Bert Kuizenga terug op 18 jaar deelname van het UMC. Gerrit-Jan werd gevraagd wanneer hij nu de plaats van vader Evert zou gaan innemen. Direct na de start dreigde de tobbe scheef te water te gaan door niet kaarsrecht naar beneden te glijden. Gelukkig werd wel goed op het water terecht gekomen maar door het (over)zware gewicht van de inzittenden van met name de achterste, werd een niet echte snelle tijd van 7.05 seconde behaald. Hiermee was toch weer ons doel bereikt.
Ook met de jeugdleden Sandra den Oudsten en Chiel de Wit van de brandweer Houten was ik voor Tobbedansen uitgerukt. Met hun supersnelle tobbe streden we onderling weer onze plaatselijke strijd. Sandra trok exact na 6.26 seconde aan de bel. Mijn eigen tijd was 7.05 sec. en werd hiermee de Houtense derby in mijn nadeel beslecht.