Skip to main content

Promotie TLTZ Hobbydoctor

Promotie Mohammed Slimani tot “Hobbydoctor op het onderwerp :Te Land , Ter zee en in de Lucht”

In maart 1994 promoveerde Mohammed als eerste Nederlander tot “Hobbydoctor”. Een titel uitgereikt aan die inwoner van Utrecht, die zoveel kennis heeft van zijn hobby dat hij hierop kon promoveren. Deze mogelijkheid werd de Utrechtse burgerij aangeboden in verband met het 100 jarig bestaan van de Universiteit Utrecht. De burgerij had in 1894 het hoofdgebouw aangeboden en dus wilde de Universiteit na 100 jaar zelf iets terug doen. Om te promoveren heeft Mohammed in samenwerking met mede onderzoekers Luuk Vink en Evert de Graaf een groot onderzoek onder 444 personen uitgevoerd. Hiervan waren 182 personen AZUmedewerkers/sters en  262 personen winkelende bezoekers in Hoog Catharijne. Aan hun werden vragen gesteld naar de bekendheid van deelname door het AZU en de bekendheid van het AZU in de regio en daarbuiten. De enquête en de uitkomsten staan geheel afgedrukt als bijlage.

Op de zittingdag werd hij door de Pedel ontvangen en de zaal ingeleid. Zijn paranimfen Luuk en Evert aan zijn zijde. Mohammed had de meeste moeite tijdens het verdedigen van zijn onderzoek met de vele professoren aan de wand die hem continu zwijgzaam gadesloegen.

  
Nadat de professoren hem lang het vuur aan de schenen had gelegd was men unaniem van mening dat het een goed promotieonderzoek was en dus mocht promoveren tot “hobbydoctor”. Na het ontvangen van de bul werd hij op traditionele wijze door het universiteitsgebouw heen gebracht naar de felicitatieruimte.

  
 

Na afloop werd voor de ingang van het gebouw nog een foto genomen. Het AZU schreef van de promotie een artikel in het AZU blad (pag 1 en pag 2). Ook de IKON maakte van deze promotie melding in het programma KENMERK.